Jdi na obsah Jdi na menu
 


18. Mistrovství ČR v benčpresu mužů a žen, Kuřim

V sobotu 10.4.2010 proběhlo 18. Mistrovství ČR v benčpresu mužů a žen. Soutěž pořádal oddíl silového trojboje SK Kuřim a veškeré výkony a další nové české rekordy se uskutečnily v tělocvičně ZŠ Tyršova v Kuřimi. Z nominovaných 131 závodníků se nakonec soutěže zůčastnilo celkem 58 soutěžících (41 mužů a 17 žen), kteří byli rozdělení do 6 skupin.

Krnovský silák a “benčař“ Jan Malinovský z oddílu silového trojboje trenéra Václava Stuchlíka z TJ Lokomotiva Krnov se zúčastnil mistrovství ČR v tlaku činky vleže na rovné lavici, které se uskutečnilo v Kuřimi u Brna. Krnovský závodník je znám především svými výkony z krnovské vánoční ceny v benchpressu, kterou v loňském roce ovládl.

 

Závody v Kuřimi byly opět dobře organizačně zaopatřeny. Pořadatelům soutěže se podařilo závody výborně zorganizovat jak po stránce veškerého vybavení, tak i po stránce časové souslednosti. Bezvadně obsazenou soutěž natáčela také televize ČT 1.

Na turnaji se sešel top výběr “benčařů“, “powerlifterů“ a reprezentantů z celé ČR. Celkem se zde představilo čtyřicet jedna borců, aby si to na nejvyšší republikové úrovni mezi nejlepšími z nejlepších rozdali o cenné kovy.

Krnovský závodník Jan Malinovský vážící sto čtrnáct kilogramů si z důvodu vysokých výkonů soupeřů od závodu moc nesliboval. Do jeho váhové kategorie do sto dvaceti pěti kilogramů se včetně něj zapsalo celkem sedm borců se základními pokusy od dvou set deseti do dvou set padesáti kilogramů.

Nový rekord krnovského oddílu TJ Lokomotiva

Honza zvolil základní pokus na čince o hmotnosti dvě sta patnáct kilogramů, kterou zdolal téměř lehce a do soutěže se zapsal. Na druhý pokus si nechal z taktického hlediska naložit dvě sta dvacet dva a půl kilogramů, které rovněž zvládl, a dostal se tak na jistou čtvrtou pozici ve své hmotnostní kategorii. Zároveň tímto výkonem vytvořil nový rekord krnovského oddílu TJ Lokomotiva, což je samo o sobě velký úspěch.

Třetími pokusy se začal boj zejména o bronzovou medaili. Honza nemohl v dalším průběhu mistrovství nic ztratit, a tak pro svůj třetí pokus volil činku o váze dvě sta třicet dva a půl kilogramu, kterou totiž zdolal jeho soupeř Šumbera druhým pokusem.

K bronzu chyběly milimetry

Tato hmotnost již nebyla zrovna lehká, proto soupeř krnovského siláka zvolil pro svůj závěrečný pokus váhu dvě sta třicet pět kilogramů pro případ, že by Honza předchozí váhu vytlačil. Atmosféra při posledním pokusu Honzy byla tak napjatá, že by se dala krájet. I když bylo povzbuzování ohlušující a krnovský borec činku od své hrudi doslova vystřelil, chyběly mu milimetry do dotlačení činky do zcela napjatých paží a obsadil tak ve své kategorii čtvrté místo.

„Chybělo opravdu jen velmi málo, dvě sta třicet kilogramů by tam bylo. Benčdres mi byl nakonec pro třetí pokus volný a v dotlačení činky s takovou a vyšší hmotností mám ještě určité rezervy, na které se ve speciálním tréninku zaměřím a půjde to. Nad účastí na těchto závodech jsem do poslední chvíle váhal, jelikož nominace na tyto benče byla velmi silně obsazena. Nakonec jsem se za povzbuzování trenéra Vaška Stuchlíka odhodlal a nyní jsem šťastný, že jsem tak učinil,“ řekl ke své účastí Jan Malinovský.

Na zlato bylo potřeba vytlačit víc než čtvrt tuny

Doprovod na závodech dělal Honzovi další krnovský borec Milan Greguš. „Byl jsem přesvědčen, že Honza si povede dobře, i když byl dost nervózní a navíc šlo teprve o jeho druhé registrované závodění. Počínal si ale jako zkušený borec a jestli u toho vydrží, těším se na jeho příští závody,“ řekl k výkonu Malinovského Greguš.

V kategorii do sto dvaceti pěti kilogramů měl nakonec bronzový kov hodnotu dvě sta třicet pět kilogramů. Stejnou hodnotu mělo i stříbro, které si odnesl již zmiňovaný Šumbera z Rosic, jelikož byl váhově lehčí. Mistrovský kousek za zlatou medaili za výkon dvě sta padesát sedm a půl kilogramů předvedl tentokrát “benčař“ Demčák z nymburského oddílu.

Výsledky zde

Jan Malinovský rekord oddílu 222,5KG