Jdi na obsah Jdi na menu
 


19. otevřené mistrovství ČR juniorů a dorostu v silovém trojboji

 

Deník : Pavel Habram

Krnov, Kuřim - Siloví trojbojaři Lokomotivy Krnov se na mistrovství České republiky juniorů a dorostu rozhodně neztratili, domů dovezli zlato, stříbro i bronz.

Silový trojboj, to je sport pro urostlé jedince. I tento sport má svou nadějnou mládež. Ta se sešla v útulné tělocvičně Základní školy v Kuřimi, kde bojovala o tituly mistrů a mistryň České republiky. Devatenácté otevřené mistrovství ČR juniorů a dorostenců mělo i mezinárodní účast. Kromě českých siláků se představilo i čtrnáct borců ze Slovenska a jeden dokonce z Kazachstánu.

Celkově se vrcholné akce zúčastnilo padesát šest soutěžících rozdělených do dvou věkových kategorií. Juniorů soutěžilo jednadvacet, z toho dvě dívky, mezi pětatřicítkou juniorů se objevily hned čtyři reprezentantky něžného pohlaví.

Vzhledem k tomu, že se jednalo o otevřený šampionát, předávali organizátoři dva druhy medailí za nejlepší výkony v jednotlivých věkových a váhových kategoriích. Jedny byly udělovány vždy třem nejlepším v mezinárodní soutěži, druhé pak oceněním nejlepších českých borců na mistrovství ČR.
Na šampionát do Kuřimi vyrazili také čtyři reprezentanti oddílu silového trojboje krnovské Lokomotivy a zanechali na něm výraznou stopu. Ve svých kategoriích vybojovali kompletní sbírku cenných kovů.

Kurečka mistrem republiky

Nejprve se na mistrovství představil dorostenec Daniel Kurečka. Sedmnáctiletý silák, který startoval v kategorii do třiapadesáti kilogramů, provedl dřep se stotřicetikilovou činkou. V bench-pressu zvedl šedesát pět kilogramů a v závěrečném mrtvém tahu odlepil od země závaží o hmotnosti sto třicet pět kilo. S celkovým součtem tři sta třicet kilogramů vybojoval zlatou medaili a titul mistra republiky.
Stříbro pro Tomčáka

V juniorské kategorii do sedmdesáti čtyř kil se představili hned dva Krnováci, Lukáš Tomčák s Petrem Šafarčíkem. Oba borci z Lokomotivy Krnov zabojovali. Tomčák zvládl ve dřepu sto devadesát pět, v benči sto dvacet sedm a půl a v mrtvém tahu dokonce rovných dvě stě kilogramů. V celkovém pořadí otevřeného mistrovství bral bronz. Ale vzhledem k tomu, že o místo před ním skončil Kazach Sergej Děmčichin, stal se Lukáš Tomčák vicemistrem České republiky navíc ve svém novém osobním rekordu pět set dvacet dva a půl kilogramů.

Šafračík bral bronz

Ani Petr Šafarčík nevyšel naprázdno. Ve dřepu zvládl stejně jako oddílový kolega sto devadesát pět kilo. Bench-press je asi jeho nejslabší disciplínou, zvedl devadesát kilogramů. V mrtvém tahu zabojoval a popasoval se se sto osmdesáti sedmi a půl kily. Celkově za čtyři sta sedmdesát dva a půl kilogramů skončil pátý, ale v republikovém pořadí to znamenalo třetí místo a bronzovou medaili.

Posledním z krnovských byl Petr Buchtík. Ten soutěžil ve váze do devadesáti tří kil. Přestože předvedl dobré výkony (dřep 220 kg, bench-press 125 kg, mrtvý tah 210 kg, celkově 555 kg), skončil v celkovém pořadí sedmý, v republikovém na páté příčce.

Celkově mělo devatenácté otevřené mistrovství České republiky velice dobrou úroveň a padla zde také řada nejen osobních, ale také mnoho nových českých rekordů.

Výsledky zde.