Jdi na obsah Jdi na menu
 


19.Mistrovství Moravy Krnov 2011

19.Mistrovství Moravy Krnov 2011

Autor Deník:Pavel Habram

První z vrcholných podniků pro silové trojbojaře, které pořádá krnovská Lokomotiva, je minulostí. V sobotu se na mistrovství Moravy předvedli nejen místní borci, ale také ostatní siláci z moravských klubů silového trojboje. Krnovští závodníci patří dlouhodobě k české špičce.

„Závodíme doma, takže chceme samozřejmě posbírat co nejvíce medailí,“ nastínil cíle domácího oddílu jeho místopředseda a sám aktivní účastník mistrovství Petr Vlach. „Měli jsme mít v soutěži čtyři zástupce. Kromě mě ještě Milana Greguše, Pepu Šindeláře a největšího favorita Rémyho Krayzela. Bohužel Rémy si zranil achilovku a bude se šetřit až na mistrovství republiky masters, které budeme pořádat za měsíc. I tak ale cílem zůstal zisk medailí,“ uvedl dále Vlach.

V silovém trojboji jde v podstatě o to, zvednout činku třemi různými způsoby. Nejprve je na řadě dřep s tímto závažím, po něm následuje bench-press a závody uzavírá mrtvý tah.

Šindelář prošvihl dva pokusy

Jako první se krnovským divákům představil Josef Šindelář v kategorii do sedmdesáti čtyř kilogramů. Ve svém prvním pokusu provedl předpisový dřep s činkou vážící sto devadesát kilo. Byl to takový zajišťovací pokus. Bohužel v následujících pokusech se mu stala nemilá věc. Každý závodník má na připravení se a provedení pokusu jednu minutu a Šindelářovi se nepovedlo se do šedesátivteřinového limitu vejít.

Zapsal si proto jen těch zmíněných sto devadesát. V bench-pressu pak zabojoval a povedlo se mu zvednout sto dvacet sedm a půl kila, čímž si vylepšil osobní rekord. I v mrtvém tahu se mu podařil jen jeden pokus, a to hned ten úvodní, kdy od země odlepil stoosmdesátikilovou činku. V celkovém součtu tedy zvedl čtyři sta osmdesát sedm a půl kila, a to znamenalo nepopulární bramborovou medaili.

Zlato získal podle očekávání Greguš

Další dva reprezentanty měl krnovský oddíl v hmotnostní kategorii do sto pěti kilogramů. Papírovým favoritem byl určitě domácí Milan Greguš. Zkušený harcovník a trojnásobný mistr republiky kategorie masters ani doma nenechal nikoho na pochybách, že si přišel pro zlatou medaili. Dřep provedl se závažím dvě stě osmdesát dva a půl kilogramu, tím si vytvořil solidní výchozí pozici. Jako jedinému ze všech závodníků se mu podařilo zdolat v bench-pressu více než dvě stě kilo.

Druhým pokusem přidal ještě dalších deset kilogramů nad tuto hranici. Osobní rekord ze závodů v Jemnici, což je dvě stě patnáct kilo, bylo tentokrát nad jeho síly. V mrtvém tahu už mu stačilo zajišťovacích dvě stě čtyřicet kilogramů a celkovým součtem sedm set třicet dva a půl kila jasně zvítězil a stal se mistrem Moravy.

Vlach vylepšil osobák a má bronz

Třetí do party byl Petr Vlach, který soutěží také v kategorii do sto pěti kilogramů. Ve dřepu se mu povedlo zvednout s dvěstěšedesátikilovou činkou. Trošku se trápil ve druhé disciplíně, bench-pressu. Až ve druhém pokusu dostal nad hlavu sto šedesát pět kilo. I třetí pokus se závažím o deset kilo těžším vypadal nadějně, bohužel byl nakonec neplatný. „Měl jsem problémy s dresem. Na bench je takový speciální trikot, který se musí pořádně usadit na těle. Škoda, nebýt technických problémů, těch sto sedmdesát pět bylo reálných,“ smutnil krnovský silák.

Aby získal medaili, musel zabojovat ve své nejsilnější disciplíně, mrtvém tahu. Dvě stě padesát zvedl bez problémů. Pak se ale vytrápil na dvě stě šedesáti pěti a rozhodčí mu pokus neuznali. Přesto si na poslední možnost nechal naložit dvě stě sedmdesát pět a půl kilogramu, tedy osobní rekord. Už už vypadalo, že ho činka porazí, ale zvládl to.

A celkovým součtem šest set devadesát sedm a půl kilogramu bral bronz. „Chtěl jsem překonat sedm set kilo, což se nakonec nepodařilo. Škoda toho benche. Ale nakonec jsme si zlepšil osobák a mám i medaili, takže panuje spokojenost,“ usmíval se Petr Vlach a ještě dodal: „Když organizujeme takovouhle událost a ještě člověk závodí, tak se ty stresy kolem pořádání odrazí i v tom výkonu, ale jak říkám, s výsledkem jsem spokojený.“

Padly české rekordy

Diváci mohli v krnovské hale vidět i překonání dvou českých rekordů. O ten první se postaral v kategorii do devadesáti tří kilogramů Marek Žák z Olympie Zlín, který udělal dřep se třemi sty kilogramy na zádech. Bohužel slibně rozjetý závod ztratil v bench-pressu, kde si nepřipsal ani jeden platný pokus. Právě v této disciplíně neodolal český rekord Martinu Turkovi z Viktorie Bohumín. Ten ve stejné váhové kategorii jako Žák zvedl rovných dvě stě kilo.

Hlavní organizátor Petr Vlach byl s celým průběhem podniku spokojen. „Závody se určitě vyvedly. Všechno probíhalo hladce. Taky díky výborné práci nakladačů, kteří se při těch závodech nadřou možná víc než sami závodníci,“ poděkoval své partě organizátorů místopředseda oddílu. Byl však trochu smutný kvůli menší účasti závodníků, než se čekalo: No, ta malá účast mě mrzí. Ale s tím se tady bojuje už delší dobu. Na oblastní mistrovství přijede neuvěřitelné množství lidí a na mistrovství Moravy daleko míň.“

Krnovský oddíl silového trojboje bude za měsíc pořádat další vrcholnou akci, a to bude mistrovství republiky kategorie masters, kde se čeká hojná účast i překonávání rekordů. Borci Lokomotivy Krnov patří opět mezi velké favority.

mž si vylepšil osobní rekord. I v mrtvém tahu se mu podařil jen jeden pokus, a to hned ten úvodní, kdy od země odlepil stoosmdesátikilovou činku. V celkovém součtu tedy zvedl čtyři sta osmdesát sedm a půl kila, a to znamenalo nepopulární bramborovou medaili.

 

Velké poděkování patří nakladačům, organizačnímu týmu a sponzorům firmě Hermes, Vitalmax,Flora,Kres.

Kompletní výsledky   zde

 

 

Náhledy fotografií ze složky 19.Mis.Moravy 2011