Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historický úspěch krnovského Silového trojboje

Ve dnech 21. – 28. března 2015 se v Plzni konalo mistrovství Evropy v Silovém trojboji dorostenců, juniorů, můžů a žen v klasickém ST (RAW) pozn. bez podpůrného vybavení

Dne 23.3 startoval český reprezentant a odchovanec Silového trojboje TJ Lokomotiva Krnov, junior Tomáš Juříček, který se účastnil nejvyšší soutěže starého kontinentu v hmotnostní kat. do 66,0 kg.

V konkurenci 11 závodníků v této kategorii, neměl lehké postavení. Součtem nahlášených základních pokusů byl sice na „bedně“, avšak až na třetím místě a v soutěži se může stát cokoli a medaile je v nenávratnu. Velká konkurence byla ze strany Francie, Běloruska a Finska. Ostatní závodníci by již svým výkonem neměli tuto čtveřici ohrožovat

Soutěž začala dřepem, ve kterém Tomáš Juříček předvedl nádherných 197,5 kg. To však znamenalo dělení se o 3. a 4. příčku, jelikož stejný výkon podal i běloruský Yuzapchuk. Jelikož Tomáš Juříček byl při prezentaci ze všech nejtěžší, jeho hmotnost se zastavila na 65,91 kg, znamenalo by to, v případě rovnosti výkonu, horší umístění. Tomovi ve dřepu mírně utekl francouzský Frederic Mannequin, jež zdolal 202,5 a vítězem dřepů se stal finský Akseli Lintulaakso, který pokořil 213 kg a utvořil tak nový evropský rekord. Vyhlídky na medaili nebyly nejhorší, avšak v tuto chvíli to nebylo příjemné.

Následovala druhá disciplína Tlak na vodorovné lavici (Benč), která je Tomovou silnou stránkou. Zde se také ukázal ve skvělé formě a výkonem 142,5 pokořil ostatní soupeře a v průběžném pořadí se dostal na nádherné 1. místo. Yuzapczuk ztrácel na toma 5, Mannequin 7,5 a Lintulaakso 10 kg. Medaile tedy byla na světě. Jak malá, za vítězství v benči, tak i naděje, že z bedny, pokud nic nepokazí, ho už nikdo nedostane. V trojboji se ale může stát cokoli, stačí nedat jeden pokus, který budete opakovat a celých 10 kilo, ale i více již může chybět na soupeře. To se ale může stát komukoli.

Následovala třetí disciplína Mrtvý tah, která je rovněž silnou stránkou krnovského odchovance. V ní nakonec utvořil nový evropský rekord, když ve třetím pokusu urval ze země 232,5 kila. Osudnou se stala chyba Francozi Mannequinovi, který nezvládl poslední disciplínu a byl disqalifikován. Tomáš juříček celkovým výkonem 572,5 kg v Trojboji nakonec vzal zlato všem ostatním. Celkové pořadí nakonec bylo

1. Juříček Tomáš (CZE) 572,5 kg

2. Yuzapchuk Ihar (BLR) 555,5 kg

3. Lintulaakso Akseli (FIN) 545,5 kg

Pro milovníky statistik ještě uvedu:

O kvalitách krnovského trojbojaře svědčí i fakt, že k základům byl schopen během vlastních závodů přidat dalších 50 kg, zatímco medailoví soupeři jen 20 a třetí 28 kg.

Přídavek na disciplínu je u Toma taktéž skvělý. Vždy nejméně 17,5 kg. Zatímco ostatní 7,5 nebo 5 i 2,5 a některým se zadařil jen základní pokus, tudíž nepřidali ani deko.

Další předností Toma je jeho vyrovnanost a podávání platných výkonů. Z 9 pokusů byl 8x platný, což v jeho kat. udělali jen dva závodníci. Byli borci, jež zvládli pouze 4 platné pokusy a dokonce Francouzi Mannequinovi se tři nepodařili v jedné disciplíně, což jej diskvalifikovalo a připravilo o medaili.

Celkem dovezl Tomáš Juříček tři zlaté medaile. Tzv. malé, za jednotlivé disciplíny Benčpres a Mrtvý tah a velkou za Silový trojboj, čímž se stal mistrem Evropy v Silovém trojboji Juniorů pro rok 2015. Společně s Tomem se radujeme všichni krnovští trojbojaři, přátelé kamarádi i rodina. Pro oddíl ST při TJ Lokomotiva Krnov je to největší úspěch za 43-letou existenci oddílu. Velké poděkování náleží zakladateli a trenéru, skvělému kamarádovi a neustálemu dříči panu Václavu Stuchlíkovi, bez jehož nezměrné podpory, odhodlání a zkušeností by oddíl nikdo jiný nedokázal takto udržet pohromadě a svěřence skvěle připravovat na soutěže nejvyšší. Rovněž poděkování patří přátelům a kamarádům, členům oddílu, jež se na Tomově přípravě podílejí, jmenovitě by to byl dlouhý seznam, kluci prominou, oni vědí. A konečně poděkování patří i zástupcům města Krnova, jež schválením dotací umožňují budovat skvělé zázemí ke cvičení, možnost nákupu kvalitního vybavení na světové úrovni, nákup špičkový potravních doplňků a pomáhají tak práci s mládeží, kdy zhodnocení investic je v nádherné reprezentaci našeho města, jako se nyní daří.

Za oddíl Silového trojboje, vedení oddílu v čele s p. Stuchlíkem.

Zpracoval: Petr Gracias